Sámson küzdelme az oroszlánnal (Somogyvár)

Sámson küzdelme az oroszlánnal (Somogyvár)

2014. április 3., csütörtök

Szubics Pál érméje Szigetvár határából

Szubics Pál érméje Szigetvár határából
                A brebiri Subicsok, Zrínyi Miklós szigetvári várkapitány atyai ősei voltak.
Subics I. Pál „… Martell Károly pártján állott és az Anjou-ház kedves rokonának nevezte és neki 1292 aug. 19. egész Dalmáciát és Horvátországot adományozta. Martell Károly halála után (1295) Róbert Károly mellé állott s őt Horvátországba hivta és 1300. nagy pompával Spalatóban fogadta, innét elkisérte Zágrábba, hol Gergely esztergomi érsek magyar és horvát királlyá koronázta (de nem Szt. István koronájával). Róbert Károly 1295. hálából a báni méltóságot örökössé tette családjában Dalmáciában és 1298. Horvátországban, és őket kedves atyafiainak nevezi, ezenfelül neki évenkint 100 font aranyat fizetett. Míg élt, ő volt Róbert Károly fő támasza.” (Pallasz Nagylexikon)
                Subics Pál a kiskirályok országlása idején nagy úr volt a maga tartományában, saját pénzt is veretett.
                2013-ban ajándékozás révén került a Szigetvári Várba a közeli Almamindszent néhai templomhelye (ma: Szulimán) környékéről, egy feltehetően temetkezés során koporsóra szegezett érem. Az első látásra görögös stílusú pénzdarab egyik oldalán a trónoló Krisztus képe, a másik oldalon pedig két, álló alak volt kivehető. 2014 márciusában geneologiai kutatás közben véletlenül akadtunk rá az alább közölt rajzra az interneten. Az összevetésük során nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy a kérdéses érem valóban Subics Pálé.
                Összességében elmondható, hogy a XIV. században van kapcsolata szűk térségünknek Zrínyi Miklós néhai ősével, még hogyha annak pénzérméjéről is legyen szó.


Források:
- Pallas Nagylexikon
- http://en.wikipedia.org/wiki/File:Money_issued_by_Paul_I_%C5%A0ubi%C4%87_of_Bribir.jpg
Szigetvár, 2014. március 25.

Lebedy János

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése